Ο πληθωρισμός μας κοστίζει ακριβά, ακριβότερα σε όσους έχουν “ανενεργά” κεφάλαια σε απλές καταθέσεις ή στο… “στρώμα”. Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το 2021 και παρά την κάμψη του τελευταίου τριμήνου, η αξία του χρήματος έχει μειωθεί σημαντικά. Οι τράπεζες προσφέρουν λύσεις ασφάλειας, αλλά και υπομονής, ενώ η άνοδος της Οικονομίας δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις προς όλα τα βαλάντια. Είτε μικρές, είτε μεγάλες αποταμιεύσεις, το ερώτημα για τους περισσότερους είναι πώς θα τις προστατέψουν απέναντι στην ακρίβεια. Η απάντηση έρχεται από την ίδια την αγορά.
Ο αχόρταγος πληθωρισμός “τρώει” το χρήμα
Τα τελευταία στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, δείχνουν ότι τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 10,2% τον Απρίλιο του 2022. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές μειώθηκε, όμως από Απρίλιο σε Απρίλιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 10,2% το 2022 και 3% το 2023. Αυτό μας δίνει μία συνολική αύξηση των μέσων τιμών κοντά στο 13,2% σε δύο έτη, που είναι το πόσο μειώθηκε η αξία των μετρητών στην αγορά. Όσοι δεν είχαν τόκους ή αποδόσεις από άλλες επενδύσεις, αλλά κράτησαν τα μετρητά τους στο στρώμα, έχασαν σχεδόν το 13% της αξίας του κεφαλαίου τους…
Η ασφάλεια και το κέρδος των προθεσμιακών
Κέρδος, αλλά χωρίς ρίσκο από τις αποταμιεύσεις μας γίνεται; Η απάντηση του τραπεζικού συστήματος ήρθε μέσα από την αναβάθμιση των προθεσμιακών. Την ώρα που το μετρητό έχανε την αξία του μήνα με το μήνα, οι τράπεζες μπήκαν στον ανταγωνισμό των επιτοκίων για να συγκεντρώσουν καταθέσεις και το πέτυχαν. Η διαφορά στα επιτόκια που προσφέρουν οι προθεσμιακές σε σύγκριση με τις καταθέσεις ημέρας, είναι χαοτική. Τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά ήταν στο 0,02%, ενώ για τις επιχειρήσεις ήταν στο 0,10%. Τον ίδιο μήνα, τα επιτόκια των προθεσμιακών με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,22%, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,87%.
Στην προσπάθειά τους να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των προθεσμιακών παρουσίασαν μια νέα γκάμα προϊόντων στις καταθέσεις προθεσμίας, με στόχο να πείσουν τους καταθέτες να «κλειδώσουν» όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν για το μεγαλύτερο διάστημα. Τα υψηλότερα επιτόκια δίνονται για να παρκάρεις τα χρήματα στην τράπεζα για μία περίοδο 2 ετών. Για να το πετύχουν αυτό οι τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν κλιμακωτά επιτόκια, με την καλύτερη απόδοση να έρχεται στο τρίτο ή το τέταρτο εξάμηνο της κατάθεσης. Είναι μία ξεκάθαρη πρόσκληση από το τραπεζικό σύστημα προς τους καταθέτες να Ακόμα και αν έχεις στην τράπεζα 1.000, 5.000 ή 10.000 ευρώ, ως αποταμιεύσεις, ποσό που ξέρεις ότι δεν θα τα χρειαστείς αύριο για να καλύψεις τις ανάγκες σου, η επιλογή μίας προθεσμιακής κατάθεσης φαίνεται μονόδρομος.
Κέρδος 36% για όσους επένδυσαν στο Χρηματιστήριο
Από την άλλη πλευρά, οι προθεσμιακές αν και προσφέρουν ασφάλεια, δεν αντισταθμίζουν πλήρως τις πιέσεις στο ευρώ. Για μεγαλύτερο κέρδος, χρειάζεται μεγαλύτερο ρίσκο. Εδώ μπαίνει ως παράδειγμα η εξαιρετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι πιο κερδισμένοι ήταν όσοι την περίοδο 2021- 2022 έβαλαν τα χρήματά τους στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Για πολλούς λόγους, η ελληνική αγορά ζει “τα καλύτερά της χρόνια” καταγράφοντας ρεκόρ σχεδόν 9 ετών. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 1.236,20 μονάδες, με άνοδο 1,25%. Την προηγούμενη φορά που ήταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν στις 7 Ιουλίου του 2014 (1.242,82 μονάδες) και από το δύσκολο 2015 και μετά είχε μπει σε μία μαύρη περίοδο που ευτυχώς φαίνεται να τελείωσε και τώρα χτυπά υψηλά 9 ετών. Σε απλά ποσοστά ο Δείκτης έχει κερδίσει 447.74 μονάδες ή σχεδόν το 36% της αξίας του από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2022 (788,46 μονάδες). Σε επιμέρους κλάδους οι αποδόσεις είναι ακόμα καλύτερες με οδηγό τις τράπεζες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά όσοι επέλεξαν πέρσι την ελληνική αγορά, απέφυγαν το χτύπημα του πληθωρισμού, κλείνοντας το 2022 με σημαντικό κέρδος. Προφανώς η κάθε επένδυση έχει το ρίσκο της, οπότε πριν οποιοδήποτε βήμα που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά μας, χρειάζεται η συμβουλή του χρηματιστή μας…