Οι επενδυτές του Δημοσίου στοιχηματίζουν στην πτώση των ΗΠΑ σε ύφεση

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου στοιχηματίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, παρόλο που οι μετοχές ανεβαίνουν και οι αναλυτές προτείνουν ότι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα συρρικνώνονται.
Το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε τα μακροπρόθεσμα ισοδύναμά τους κατά το μεγαλύτερο περιθώριο των τελευταίων τριών μηνών την Τετάρτη και το χάσμα πλησιάζει γρήγορα το ρεκόρ 42 ετών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης τον Μάρτιο.
Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων – που συνήθως μετριέται ως η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων δύο και 10 ετών – έχει προηγηθεί κάθε ύφεσης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Την Τετάρτη οι αποδόσεις ήταν 4,74% για το διετές Υπουργείο Οικονομικών και 3,78% για το 10ετές.
«Συμβαίνουν άσχημα πράγματα όταν η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται», δήλωσε ο Mike Cudzil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco. «Με πολύ ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων, τείνετε να βλέπετε μια επιβράδυνση στη δημιουργία πιστώσεων. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μια ρηχή ύφεση μέχρι το τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, είναι το βασικό μας σενάριο».
Η καμπύλη αποδόσεων ανατράπηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά αυτή η αντιστροφή έχει βαθύνει καθώς η Fed αύξησε γρήγορα τα επιτόκια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αγορές είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τη σύσφιξη, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.
Τα χαμηλά της Τετάρτης ήρθαν καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, παρέδωσε κατάθεση στο Κογκρέσο, στην οποία είπε ότι η κεντρική τράπεζα είχε ακόμη περισσότερα να κάνει για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, παρά την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.
Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο ακριβό για εταιρείες και ιδιώτες το δανεισμό χρημάτων, ενώ μια ανεστραμμένη καμπύλη μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο δανεισμό από τις τράπεζες, γεγονός που βλάπτει την οικονομία.
Ο Jurrien Timmer, διευθυντής παγκόσμιων μακροοικονομικών στην Fidelity Investments, δήλωσε ότι θα ήταν «ανόητο να στοιχηματίσουμε ενάντια σε μια ύφεση», προσθέτοντας ότι «όταν η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται σε αυτόν τον βαθμό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, βασικά πάντα συνέβαινε μια ύφεση».
Ωστόσο, η δραματική αύξηση των επιτοκίων δεν έχει ακόμη συνοδεύεται από σημαντική επιβράδυνση των οικονομικών δεδομένων. Οι εργοδότες των ΗΠΑ συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας, αν και με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό από ό,τι το 2022 και το 2021, ενώ η ανεργία είναι χαμηλή και οι προσδοκίες για την οικονομική απόδοση αυξάνονται.
Οι εκτιμήσεις της ίδιας της Fed για το πού θα βρίσκεται η οικονομία μέχρι το τέλος του έτους έχουν βελτιωθεί από την άνοιξη, υποδηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφύγουν μια ύφεση.
Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, μετά από έναν πανικό κατά τη διάρκεια της πιο επιθετικής φάσης της νομισματικής σύσφιξης της Fed, επιστρέφει στην επικράτεια της ανοδικής αγοράς.
«Παρά τις 500 μονάδες βάσης σύσφιξης, απλώς προχωράμε», δήλωσε ο Eric Winograd, διευθυντής αναπτυγμένης οικονομικής έρευνας αγοράς στην AllianceBernstein. «Αυτή η ανθεκτικότητα είναι αυτό που πιστεύω ότι η Fed περιμένει να συνεχίσει». . . [αλλά] η αγορά του Δημοσίου φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη για το θέμα».
Μια αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης συνήθως υποδηλώνει ότι μια ύφεση είναι πιθανό να φτάσει οποιαδήποτε στιγμή τους επόμενους έξι μήνες έως δύο χρόνια. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν προβλέπουν ύφεση εντός αυτής της περιόδου: η Goldman Sachs νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι μείωσε την πιθανότητα να συμβεί ύφεση τους επόμενους 12 μήνες στο 25%.
Αυτή η αισιοδοξία αντανακλούν επίσης αγορές για περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως μετοχές και εταιρική πίστη. Ο δείκτης μετοχών του blue-chip S&P 500 σημειώνει άνοδο περίπου 14% φέτος, αν και πολλοί αναλυτές έχουν αποδώσει αυτό το ράλι στην ανάπτυξη των μετοχών που συνδέεται με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Εν τω μεταξύ, τα πιστωτικά περιθώρια – τα premium επενδυτές που απαιτούν να διατηρούν πιο ριψοκίνδυνο εταιρικό χρέος σε σχέση με τα ομόλογα χωρίς κίνδυνο – έχουν μειωθεί τόσο στα ομόλογα με άχρηστη αξιολόγηση όσο και στα ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης τους τελευταίους μήνες.
«Ίσως η εμμονή της ύφεσης να είναι άστοχη», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην Invesco US.
«Βλέπουμε μια απόκλιση στις αγορές. Και δεν είναι μόνο μετοχές, είναι και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου». . . Επομένως, αυτό για μένα είναι ένα περιβάλλον στο οποίο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου υποδηλώνουν ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική», πρόσθεσε.
Αναλυτές όπως ο Hooper εξηγούν το παράδοξο εν μέρει υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες είχαν προηγουμένως απολαύσει μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων κατά την οποία ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους και να ωθήσουν τις ημερομηνίες λήξης – κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα κύμα χρεοκοπιών βραχυπρόθεσμα .
Αυτή η τάση ισχύει κατά προσέγγιση και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι πλέον στις ΗΠΑ έχουν ως επί το πλείστον στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Η απόκλιση μπορεί επίσης να αποδοθεί στον περιορισμένο αντίκτυπο, μέχρι στιγμής, της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων στις μεγάλες τράπεζες. Οι τράπεζες συνήθως δανείζονται με βραχυπρόθεσμα επιτόκια και δανείζουν με πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Σε ένα κανονικό περιβάλλον, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τις μακροπρόθεσμες και η διαφορά μεταξύ των δύο είναι κερδοφόρα για τις τράπεζες. Όταν η καμπύλη απόδοσης είναι ανεστραμμένη, αυτή η σχέση αντιστρέφεται επίσης.
Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο κόστος άργησε να αυξηθεί για τις μεγάλες τράπεζες. Τα επιτόκια καταθέσεων σε πολλά μεγάλα ιδρύματα παραμένουν σχεδόν μηδενικά, παρόλο που το επιτόκιο μίας ημέρας της Fed είναι πάνω από 5%.
«Για τις μεγαλύτερες τράπεζες, τα επιτόκια καταθέσεων δεν συμβαδίζουν με τα αυξανόμενα επιτόκια της αγοράς χρήματος ή τα αυξανόμενα επιτόκια των Fed Funds ή τα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου», είπε ο Timmer. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο μηχανισμός μετάδοσης μιας αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων σε μια ύφεση δεν έχει λειτουργήσει ακόμη».
Αλλά ο Τίμερ πρόσθεσε ότι αυτό δεν λέει την πλήρη ιστορία. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα αποτρέψει μια ύφεση, μόνο θα την καθυστερήσει», είπε. «Αυτή είναι η ύφεση που όλοι έχουν προβλέψει, αλλά αρνούνται να εμφανιστούν μέχρι στιγμής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *