Οι επενδύσεις με τις υψηλότερες και χαμηλότερες επιδόσεις το 2023

Ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να βάλει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος τροφοδότησε ένα εντυπωσιακό ράλι για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία που σημείωσαν βαριές απώλειες το 2022. Έτσι, το Bitcoin και οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναδεικνύονται εκ νέου σε οδηγούς της αγοράς, ακόμη και αν ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η τάση δεν θα έχει διάρκεια.
Αφού βυθίστηκε άνω του 60% πέρυσι, η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευθεί κατά 83% από την αρχή του έτους, με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να σημειώνει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ο ντόρος που δημιούργησε το αίτημα της BlackRock να εκδώσει ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε Bitcoin έδωσε ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα για να καταγράψει ένα θηριώδες ράλι, ενώ ευνοήθηκε και από τη μείωση του πληθωρισμού στα χαμηλότερα του επίπεδα από τις αρχές του 2021, αναζωπυρώνοντας στους επενδυτές την ελπίδα ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων (όντως έκανε ανάπαυλα) και ίσως αργότερα εντός του έτους να μειώσει τα επιτόκια για να αποφύγει την ύφεση.
Το σενάριο των χαμηλότερων επιτοκίων έχει ωθήσει ανοδικά μια ομάδα μετοχών ανάπτυξης, με τον κλάδο της πληροφορικής, τον Nasdaq 100 και τον δείκτη Russell 1000 Growth Index (όλοι τους περιλαμβάνουν την Apple, τη Microsoft και την Nvidia) να προσθέτουν 40%, 38% και 27% αντίστοιχα.
Ακόμα και αν προσαρμοστούν στο κακό σενάριο, με τη χρήση του δείκτη Sharpe, ο οποίος διαιρεί την απόδοση μιας επένδυσης με μια τιμή μεταβλητότητας, ο τομέας της πληροφορικής, ο Nasdaq 100, ο δείκτης Russell 1000 Growth και το Bitcoin παραμένουν στην κορυφή των περιουσιακών στοιχείων, με υπεραπόδοση έναντι του S&P 500, ο οποίος έχει ενισχυθεί κατά 14% από την αρχή του έτους μετά την κατρακύλα της τάξης του 20% το 2022.
Στον αντίποδα, οι μετοχές πετρελαίου και ενέργειας –που εκτοξεύτηκαν, καθώς η οικονομία ανέκαμψε μετά την κρίση της πανδημίας– αποτελούν τα περιουσιακά στοιχεία με τις χειρότερες αποδόσεις του έτους, με πτώση 12% και 9% αντίστοιχα, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου προειδοποιούν ότι οι ανησυχίες για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση για πετρέλαιο στο β’ εξάμηνο του έτους.
Το επενδυτικό κλίμα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, επισήμανε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, σε πρόσφατο σημείωμά του, περιγράφοντας τις μεγάλες μεταπτώσεις της αγοράς –από τη μεγάλη βουτιά του 2022 έως το ράλι του α’ εξαμήνου- ως μετάβαση από τον “φόβο στην απληστία”.
Τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του 2023:
Bitcoin +80%
Πληροφορική +40%
Nasdaq 100 +38%
Υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών +36%
Καταναλωτικά αγαθά +31%
Russell 1000 Growth +27%
Τα περιουσιακά στοιχεία με τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή του 2023:
Πετρέλαιο -12%
Ενέργεια -9%
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας -5%
Χρηματοοικονομικά -3%
Υγεία -2%
Real Estate αμετάβλητο
Οι αγορές κατέρρευσαν πέρυσι, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων έδινε έρεισμα στις ανησυχίες ότι η οικονομία θα παραπαίει – αλλά η ύφεση που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές δεν έχει εμφανιστεί. Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος γύρος εταιρικών αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι εταιρείες ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και πολλές από αυτές ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο μέσος όρος των εσόδων αυξήθηκε κατά 4% το α’ τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση κάτω του 2%. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημάδια αδυναμίας. Η εξασθένηση των δημοσιονομικών, η μείωση της ρευστότητας και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού που υποχωρεί ταχύτερα του αναμενομένου καθιστούν τους αναλυτές της Morgan Stanley επιφυλακτικούς απέναντι στο πρόσφατο ράλι της αγοράς.
Προειδοποιητικό σήμα αποτελεί η τιμή των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του S&P 500 που έχει ενισχυθεί μόλις κατά 3% φέτος, πολύ χαμηλότερα από τη συνολική απόδοση του δείκτη, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Microsoft οδηγούν τα κέρδη. “Η πιο ανησυχητική απόκλιση παραμένει στον Nasdaq, τον πιο ισχυρό δείκτη”, σημειώνει ο Wilson, τονίζοντας το ποσοστό των μετοχών που υπεραποδίδουν έναντι του ευρύτερου δείκτη βρίσκεται σε ένα από τα πιο ακραία επίπεδα της ιστορίας του. “Αν αυτό το ράλι της bear market είναι στην πραγματικότητα μια νέα bull market, αυτό θα πρέπει να αλλάξει”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *