Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων εισέρχονται με έντονο κλονισμό στο δ’ τρίμηνο του έτους, έχοντας αγγίξει για λίγο τις υψηλότερες αποδόσεις 10ετών τίτλων εδώ και μια δεκαετία. Ωστόσο, χωρίς προφανή εγχώρια αιτία, αυτή η αύξηση αποδόσεων αποτελεί πιθανότατα αποτέλεσμα των αρνητικών ανέμων οι οποίοι πνέουν από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Εξωγενή αίτια
Ενώ η Ιταλία και η Γαλλία έχουν δημοσιεύσει ορισμένες εκτιμήσεις σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, δεν υπάρχει τίποτε το ουσιαστικά νέο στο οικονομικό σκηνικό της Ευρώπης. Εκείνο που είναι διαφορετικό τώρα είναι η αδυσώπητη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η ισχύς του δολαρίου.
Ο δείκτης του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο 6% έναντι ενός καλαθιού παγκοσμίως ανταγωνιστικών του νομισμάτων από τα μέσα Ιουλίου, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να αυξάνονται κατά 75 μονάδες βάσης την ίδια περίοδο.
Η Ευρώπη είναι αδύναμη να αντισταθεί σε αυτές τις δυνάμεις, ειδικά όταν το αργό πετρέλαιο είναι δυσάρεστα κοντά στα 100 δολάρια. Παρά τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον δομικό τιμάριθμο να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, υπάρχουν λιγότεροι επιτακτικοί λόγοι για επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ ή στερλίνα όταν το δολάριο είναι τόσο ισχυρό.
Το δολάριο ενισχύεται ακατάπαυστα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών του από τα μέσα Ιουλίου.
Μετατοπίσεις
Κάποιες μεγάλες μετατοπίσεις της κατανομής περιουσιακών στοιχείων εκτός των τίτλων σταθερού εισοδήματος παίζουν ρόλο. Παρά τις ολοένα και υψηλότερες αποδόσεις, υπάρχει ανεπαρκής ζήτηση για την αυξανόμενη προσφορά δημόσιου χρέους.
Το τέλος του γ’ τριμήνου (και του ιαπωνικού οικονομικού εξαμήνου) ήταν ταραχώδες, με έναν δύσκολο Σεπτέμβριο για τις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Societe Generale, το έθεσε συνοπτικά την Τρίτη στην καθημερινή του ενημέρωση:
“Ο κόσμος πρέπει να ανακατανείμει περισσότερο από το κεφάλαιό του σε αμερικανικά ομόλογα και οι υψηλότερες αποδόσεις κάνουν τη δουλειά, κάτι που στη συνέχεια οδηγεί σε ισχυρότερο δολάριο καθώς περισσότερα χρήματα είτε μένουν στις ΗΠΑ είτε προσελκύονται εκεί από το εξωτερικό”.
Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων έχουν παρουσιάσει εμφατικά ανοδική διόρθωση και κινούνται πλέον σε ξεκάθαρα θετικό έδαφος.
Ο Ιταλός “ασθενής”
Οι ιταλικές αποδόσεις ανταποκρίθηκαν στην άνοδο των αμερικανικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και τα γαλλικά και γερμανικά ισοδύναμα τους έχουν αυξηθεί κάπως λιγότερο, κατά 50 μονάδες βάσης. Είναι κατανοητή η ανησυχία των επενδυτών για το γεγονός ότι οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας αυξήθηκαν, την ίδια στιγμή που μειώθηκαν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Οι συγκεκριμένοι στόχοι εξακολουθούν να είναι πολύ αισιόδοξοι.
Εκείνο ωστόσο το οποίο έχει σημασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εάν αυτές οι αναθεωρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων της πολιτικής αποδοχής. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σίγουρα δοκιμάζει τα συγκεκριμένα όρια στις Βρυξέλλες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πραγματική ένδειξη ότι τα έχει ξεπεράσει με ανεξέλεγκτο τρόπο. Το μάθημα της κρίσης του ευρώ είναι ότι το να μένουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα είναι η μόνη λύση.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν όλο το καλοκαίρι ξεκάθαρα ανοδικά σε σχέση με εκείνες των αντίστοιχων γερμανικών
Η Γαλλία, η οποία πια έχει ακόμη μεγαλύτερο σωρό χρέους από την Ιταλία, πρόκειται επίσης να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ φέτος και το 2024. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ μειώνονται από τα ακραία επίπεδα της πανδημίας – απλώς με πολύ “παγωμένο” ρυθμό.
Το ασφάλιστρο απόδοσης για το 10ετές ιταλικό κρατικό ομόλογο έναντι του σημείου αναφοράς, αντίστοιχου ομολόγου της Γερμανίας, έχει επεκταθεί από τον Ιούλιο κατά 30 μονάδες βάσης στις τρέχουσες 190 μονάδες βάσης, ωστόσο αυτά τα επίπεδα έχουν σημειωθεί ξανά νωρίτερα μέσα στο 2023.
Ορισμένες δημοπρασίες οι οποίες δε βρήκαν καλή ανταπόκριση μπορεί να έχουν επιδεινώσει το κλίμα και να επιδείνωσαν τις επιπτώσεις στις αποδόσεις στην Ευρώπη – ωστόσο για τον πραγματικό ένοχο κοιτάξτε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Οι αμερικανικοί άνεμοι κάνουν άνω-κάτω την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων
