Νέοι κανόνες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών με στόχο την ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς, της συναλλακτικής δραστηριότητας και την αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ των εισηγμένων, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2024, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χ.Α κ. Γιάννος Κοντόπουλος. Παράλληλα, όπως τόνισε, προχωρά η διαδικασία μετάταξης της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές με το πρώτο επίσημο “σήμα” να αναμένεται να δοθεί από τον FTSE στα μέσα του 2024, ενώ πυκνώνουν τα roadshows με νέα συνεργασία του Χ.Α με την JP Morgan για “απόβαση” ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη να έχει προγραμματιστεί στις αρχές του νέου έτους.
Ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους το 2023
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Χ.Α., ο κ. Κοντόπουλος και οι Επιτελικοί Διευθυντές και Διευθύντριες του Ομίλου παρουσίασαν τις προσεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες του χρηματιστηρίου. Ο κ. Κοντόπουλος έκανε μία μικρή αναδρομή της πορείας του Χ.Α. το 2023, επισημαίνοντας πως παρά την πτώση 7,9% τον Σεπτέμβριο και την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος το τελευταίο διάστημα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ανέρχεται σε +30,07% και κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη 3η θέση παγκοσμίως. Η αποτίμηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 16,1 δισ. ευρώ το 2023 (6,5 δισ. ευρώ οι απώλειες του Σεπτεμβρίου), ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα απ’ ό,τι στο τέλος του 2009. Οι ξένοι επενδυτές, όπως τόνισε, παραμένουν πολύ ενεργοί συναλλακτικά (>50% η συμμετοχή τους) αλλά από τον Μάρτιο είναι πωλητές με συνολικές εκροές 323 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών (ο μέσος αριθμός συνολικά των ενεργών μερίδων είναι περίπου 25.000 το 2023, +16%).
Όπως επισήμανε, το 2023, όλες οι dual list εταιρείες (Coca-Cola, Βιοχάλκο, Cenergy, Titan, Austriacard) παρουσιάζουν αύξηση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας, αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς (14 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, ο κ. Κοντόπουλος υπογράμμισε πως η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 2022, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους στις οικονομικές συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. Όπως εκτίμησε οι χρήσεις των ετών 2022 και 2023 θα αποτελέσουν το peak 15ετίας των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων, ενώ φέτος θα σημειωθεί και ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους. “Η επίδοση ρεκόρ των 2,4 δισ. ευρώ του 2022 θα καταρριφθεί το 2023, και το συνολικό ποσό στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ”, όπως τόνισε.
Μετάταξη στις Ανεπτυγμένες Αγορές
Σε ό,τι αφορά το “φλέγον” ζήτημα της αναβάθμισης του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα “βοηθά” στη μετάταξη αυτή. Εκτίμησε πως ο οίκος FTSE αναμένεται να ανακοινώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ότι η ελληνική αγορά τίθεται σε “watch list για αναβάθμιση” ενώ θα χρειαστεί ένας περίπου χρόνος για να υλοποιηθεί και άλλοι 12 μήνες για να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των developed markets.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη FTSE, έχουν ήδη εκπληρωθεί τα ποιοτικά κριτήρια για τη μετάταξη, ενώ μένουν “ανοιχτά” ακόμη κάποια ποσοτικά κριτήρια, όπως το ότι τουλάχιστον 5 εισηγμένες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια εισόδου είτε στον Developed Large Cap δείκτη ή στον Developed Mid Cap Index.
Αλλαγές στον κανονισμό της Κύριας και της Εναλλακτικής Αγοράς
Ο CEO του Χ.Α ανακοίνωσε παράλληλα ότι από τις αρχές του 2024 και εφόσον δοθεί το “πράσινο φως” και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (οι προτάσεις κατατέθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου), θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών.
Ειδικότερα, θεσπίζεται κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά στα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τίθεται υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς των εισηγμένων – κάτι το οποίο θα παρακολουθείται στενά. Πιο αναλυτικά, για όσες εταιρείες κατά την εισαγωγή τους έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά τίθεται στο 25%, ενώ για όσες η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά μπορεί να είναι μικρότερη του 25% αλλά όχι μικρότερη του 15%. Για τις υφιστάμενες εισηγμένες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ενός έτους ώστε να προσαρμοστούν.
Σχετικές “ποινές” θα υπάρξουν και θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, ενώ θα περιλαμβάνουν μέτρα αποκατάστασης καθώς και διορίες για τήρηση των νέων κανονισμών. Όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος “θέλουμε να σταματήσουν τα αστεία”, αναφερόμενος σε εκείνες τις εισηγμένες οι οποίες διαπραγματεύονται με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διασποράς και στην αδράνειά τους να κάνουν ενέργειες για την αύξηση και διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης.
Παράλληλα προωθείται η διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, καθώς και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς Επιτήρησης και Αναστολής.
Σε ό,τι αφορά την Εναλλακτική Αγορά, ο κ. Κοντόπουλος επεσήμανε πως γίνεται ήδη συζήτηση με εισηγμένες και φορείς της αγοράς για τα οφέλη και τις δυσκολίες των εισηγμένων εταιρειών, ενώ θα υπάρξει ανακοίνωση των επερχόμενων αλλαγών του Κανονισμού στις 11 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση για τα 15 χρόνια από την έναρξη της ΕΝ.Α.
Από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ και νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του Χ.Α., συμβατή με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της παροχής κινήτρου για επίτευξη στόχων υψηλότερου τζίρου.