Μεγάλες επιχειρήσεις και εύποροι φορολογούμενοι στο στόχαστρο της εφορίας

Η νέα διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει υπό τη σκέπη της όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις εφορίες, το κέντρο βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών, τη φορολογική συμμόρφωση και εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, αλλά κυρίως τον σχεδιασμό των ελέγχων, φέρνει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου είναι εντυπωσιακός, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ενώ τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν το πρώτο τετράμηνο του έτους αποδεικνύουν τα όσα υποστηρίζουν.
Η νέα Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, έχει αλλάξει τις διαδικασίες των ελέγχων. Ουσιαστικά, οι ελεγκτές ξεκινούν από την τελευταία χρήση και πηγαίνουν προς τα πίσω μέχρι το σημείο που οι υποθέσεις παραγράφονται. Τα αποτελέσματα, όπως προαναφέρθηκε, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ήδη έχουν βεβαιωθεί μόνο από τους ελέγχους στους πλούσιους φορολογούμενους και τις μεγάλες επιχειρήσεις φόροι και πρόστιμα που ανέρχονται περίπου σε 260 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
1. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει εκδώσει 656 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.248 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Με βάση τα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 48,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ασχολούνται και με 21 υποθέσεις αγοραπωλησιών μεγάλης αξίας ακινήτων.
Advertisement: 0:27
2. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει εκδώσει 448 νέες εντολές ελέγχου, ενώ την ίδια στιγμή “τρέχουν” 895 έλεγχοι. Με βάση τα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 129 εκατ. ευρώ.
3. Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) έχουν εκδώσει 5.422 νέες εντολές ελέγχου. Μάλιστα στο μικρό αυτό διάστημα που λειτουργούν έχουν ολοκληρωθεί 1.946 φρέσκες υποθέσεις και βεβαιώθηκαν 83 εκατ ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων.
4. Σε διάστημα ενός μήνα έχουν υποβληθεί 152 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με τον συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 376 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν και 175 υποθέσεις προς την ΑΑΔΕ για μεγαλο-οφειλέτες, που χρωστάνε 325 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, οι υπηρεσίες πληροφορικής της ΑΑΔΕ παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα στους ελεγκτές τα αναβαθμισμένα tablet στα οποία έχουν εγκατασταθεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου που διαθέτει η φορολογική διοίκηση. Με τη βοήθεια του “ΕΛΕΓΧΟΣLive”, οι εφοριακοί, την ώρα του ελέγχου, θα βλέπουν στην οθόνη του tablet τους το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις, ενώ θα εκδίδουν επί τόπου το σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Ειδικότερα, με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι φοροελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα:
1. Να ελέγχουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά scanners χειρός (QRScanners).
2. Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και των αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA και τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
3. Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *