Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναβάθμιση μετά την επενδυτική βαθμίδα

Με τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να αντισταθμίζονται από τη ζήτηση, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον και από ξένα κεφάλαια παραμένει ισχυρό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας  κινείται σε υψηλά εννέα ετών, με τα κέρδη των ελληνικών μετοχών από την αρχή του έτους να κυμαίνονται πλέον στα 20 δισ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως σημειώνοντας εφέτος άνοδο 35%.

Τα deals

Την ίδια ώρα, οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, η ισχυρή ανοδική τάση σε επίπεδο εταιρικών κερδών, η επερχόμενη εμβληματική εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ που θα μπορούσε να ενισχύσει το συνολικό αποτύπωμα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και η εισαγωγή της Optima Bank και ορισμένων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και κυρίως η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις δεύτερες κάλπες και την πιθανή επίτευξη αυτοδυναμίας από τη ΝΔ (που εκτιμάται πως θα φέρει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα) συντηρούν το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Οι αξιολογήσεις

Η JP Morgan, που αναμένει πως η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα δώσουν το στάτους της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα, έχει προγραμματίσει μάλιστα στις αρχές Ιουλίου απόβαση στελεχών της στην Αθήνα για συναντήσεις με αξιωματούχους και εισηγμένες.

Η αναβάθμιση του ΧΑ

Παράλληλα, με την προϋπόθεση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το ελληνικό Χρηματιστήριο προετοιμάζεται ώστε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα και τη δική του αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, μέσω και της εκπλήρωσης κάποιων κριτηρίων που αφορούν τον αριθμό των εισηγμένων με υψηλή κεφαλαιοποίηση και την απαιτούμενη διασπορά, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των παραγώγων κ.ά., αν και πολλά θα κριθούν από τις απαντήσεις των «ισχυρών παικτών» των αγορών, κάποιων κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, όπως π.χ. η Capital και η Fidelity, σχετικά με το πού τοποθετούν οι ίδιες την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η τελική αναβάθμιση αναμένεται μάλλον ως το 2025, αφού θα απαιτηθεί μία περίοδος άνω του έτους ως την ανακοίνωση της πιθανής αλλαγής του στάτους, ενώ στη συνέχεια το ΧΑ θα πρέπει να παραμείνει υπό αξιολόγηση σε μία ενδιάμεση κατηγορία για 12 μήνες. Οι αγορές βέβαια, καθώς προεξοφλούν τα γεγονότα, θα κινηθούν νωρίτερα και με ορόσημο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ορισμένα κεφάλαια αναμένεται πως θα πάρουν (αν δεν παίρνουν ήδη) ταχύτερα θέσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Τοποθετήσεις στην πτώση των τιμών

Την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη κατά 0,25%, το γεγονός ότι το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων περιορίστηκε σε σχέση με το γερμανικό στην περιοχή των 125 μονάδων βάσης έναντι μόλις 30 μονάδων βάσης των ισπανικών, αλλά και με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας φθηνότερο κατά 55 μονάδες βάσης σε σχέση με την Ιταλία, δεικνύει πως οι αγορές τιμολογούν ήδη την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η JP Morgan δεν θεωρεί πλέον ελκυστική επιλογή τη σύσταση «αυξημένης θέσης» (overweight) στα ελληνικά ομόλογα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, υιοθετώντας τη στρατηγική των τοποθετήσεων σε περιόδους διεύρυνσης των spreads και ειδικά σε τίτλους διάρκειας 8 έως 10 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *