Οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν μετά τον ασθενέστερο πληθωρισμό που ενισχύει την παύση των ελπίδων της Fed

Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν νέα υψηλά 14 μηνών την Τρίτη, αφού ο ρυθμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενισχύοντας τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7%, ωθώντας υψηλότερα στην περιοχή της ανοδικής αγοράς στην οποία εισήλθε την περασμένη εβδομάδα. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite πρόσθεσε επίσης 0,8%.

Η τελευταία έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 4,9% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2021. Ο αριθμός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις συναινετικές προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από το Reuters.

Τα στοιχεία «θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσδοκίες για τη διατήρηση των επιτοκίων από τη Fed αμετάβλητα αύριο, αλλά ο σχολιασμός γύρω από την απόφαση είναι πιθανό να παραμείνει επιθετικός», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING.

Οι αγορές τιμολογούσαν με πιθανότητα 93% ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Refinitiv και βασίζονται σε τιμές παραγώγων επιτοκίων.

«Η συναινετική άποψη είναι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά χαμηλότερη, η οικονομία επιβραδύνεται αλλά δεν συρρικνώνεται και η Fed θα χαλαρώσει και θα επανεκτιμήσει τον Ιούλιο», δήλωσε ο Mike Zigmont, επικεφαλής έρευνας και διαπραγμάτευσης στη Harvest Volatility.

Το δολάριο, το οποίο αποδυναμώνεται όταν οι επενδυτές αναμένουν χαμηλότερα επιτόκια, έχασε 0,3 τοις εκατό έναντι ενός καλαθιού έξι ομοτίμων νομισμάτων.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις προσδοκίες της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε 0,08 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,67%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προστέθηκε 0,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,83%. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 σε όλη την περιοχή και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισαν την ημέρα 0,6% υψηλότερα, ενώ ο Dax της Γερμανίας ανέβηκε 0,8%.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο των καταθέσεων κατά άλλη μια τέταρτη ποσοστιαία μονάδα όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν την Πέμπτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς ώθησαν τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις χρυσού πάνω από το επίπεδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της αναταραχής μετά τον «μίνι» προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού Liz Truss το περασμένο φθινόπωρο, αυξάνοντας την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Με όλα τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτυγχάνουν να μετριαστούν και μπορεί κάλλιστα να ανασυγκροτούνται ενάντια στις προσδοκίες της BoE, τα δεδομένα [της αγοράς εργασίας] θα εκτοξεύσουν κύματα στην Threadneedle Street», δήλωσε ο Nick Rees, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe.

Η απόδοση του διετούς χρυσού αυξήθηκε 0,26 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,89% , σε σύγκριση με το ανώτατο 4,64% στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *