H FED έστειλε σήμα για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024

Αμετάβλητο άφησε το βασικό επιτόκιό της η Fed, μετά τη διήμερη συνεδρίαση της, στο εύρος από 5,25% έως 5,5%, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022, συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης.
Ανεβαίνουν οι μετοχές
Οι μετοχές ανεβαίνουν μετά την είδηση ότι η Fed βλέπει 3 μειώσεις επιτοκίων το 2024. Ειδικότερα οι βασικοί μέσοι όροι σημείωσαν σημαντική αύξηση. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άλμα άνω των 170 μονάδων ή σχεδόν 0,5% το απόγευμα της Τετάρτης. Ο S&P 500 πρόσθεσε 0,5% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άλμα 0,4%.
Δισταγμός από τους αξιωματούχους
Οι αξιωματούχοι διστάζουν να δηλώσουν ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί και φρόντισαν να μην αποκλείσουν υψηλότερα ποσοστά στη δήλωση πολιτικής τους, η οποία άλλαξε ελάχιστα από τις πρόσφατες εκδόσεις που έλεγαν ότι η αυστηρότερη πολιτική παραμένει δυνατή.
Αλλά μια άλλη αύξηση επιτοκίων φαίνεται απομακρυσμένη, επειδή ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι φέτος.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις τους, οι αξιωματούχοι ανέμεναν ότι οι βασικές τιμές, οι οποίες εξαιρούν τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και ενέργειας, θα αυξηθούν κατά 3,2% αυτό το τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ μεταξύ άλλων βλέπουν βασικό πληθωρισμό 2,4% στο τέλος του επόμενου έτους, από 2,6% που ειχαν αναφέρει τον Σεπτέμβριο.
Οι κίνδυνοι
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να εξισορροπήσουν δύο κινδύνους: Ο ένας είναι ότι κινούνται πολύ αργά για να χαλαρώσουν την πολιτική τους και η οικονομία τελικά τσαλακώνεται κάτω από το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων, προκαλώντας εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τις δουλειές τους.
Ο δεύτερος είναι ότι χαλαρώνουν πρόωρα και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται πάνω από το 3% — υψηλότερο από τον στόχο του 2%.
Μειώνεται το ποσοστό ανεργίας
Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας ψύχεται αλλά παραμένει σταθερή. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% τον περασμένο μήνα από 3,9% τον Οκτώβριο και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 130.000 θέσεις εργασίας το μήνα τους τελευταίους έξι μήνες, από 228.000 κατά τους έξι μήνες πριν.
Το pivot της Fed θα μπορούσε να μειώσει αντίστροφα τον καταναλωτικό δανεισμό
Ο άξονας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αναίρεση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων θεωρείται γενικά ότι τονώνει την οικονομία, αλλά ο David Kelly πιστεύει ότι θα μπορούσε ακούσια να εμποδίσει τον καταναλωτικό δανεισμό.
«Περιμέναμε έναν ολόκληρο χρόνο να αλλάξει η Fed και τελικά ως χριστουγεννιάτικο δώρο μας έδωσαν ένα pivot», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός σύμβουλος της JP Morgan στο «Power Lunch » του CNBC την Τετάρτη. «Ανησυχώ λίγο ότι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την οικονομία είναι όταν μια σφιχτή Fed αρχίζει να χαλαρώνει».


Jerome Powell: O πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell λέει ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει αυξημένος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να επικρατούν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.
«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του και αυτό ήρθε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ καλό», είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η συνεχής πρόοδος και η πτώση της δεν είναι εξασφαλισμένη. Και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη», συνέχισε.
Η οικονομική ανάπτυξη έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» το τέταρτο τρίμηνο, λέει ο Πάουελ
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει την οικονομία των ΗΠΑ να χάνει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες του έτους.
«Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον υπερβολικό ρυθμό που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα κι έτσι, το ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί περίπου κατά 2,5% για το σύνολο του έτους», δήλωσε ο Πάουελ.
Ο Πάουελ είπε επίσης ότι η δραστηριότητα στον στεγαστικό τομέα έχει «ισοπεδωθεί» μετά την ανάκαμψη το καλοκαίρι και δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά επιβραδύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική»
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι ενώ το επιτόκιο πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πιθανό να βρίσκεται ή κοντά στο αποκορύφωμά του σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, δεν θα απέκλειε άλλη αύξηση των επιτοκίων.
«Είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί απαραίτητο», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Στην πραγματικότητα, η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που θα είναι «αρκούντως περιοριστική» ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% στόχο του με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.
«Αν και οι συμμετέχοντες δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να είναι σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, ούτε θέλουν να αποσύρουν την πιθανότητα από το τραπέζι», είπε ο Πάουελ.
Η ύφεση είναι ακόμα δυνατή
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει σε απροσδόκητη ύφεση παρά την ανθεκτικότητά της το 2023.
«Υπάρχει μικρή πιθανότητα να πιστεύουμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τώρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να υπάρξει ύφεση τον επόμενο χρόνο», είπε ο Πάουελ.
Η πιθανότητα να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% χωρίς να προκληθεί μεγάλη άνοδος της ανεργίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ήπια προσγείωση». «Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», είπε ο Πάουελ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *