Λαγκάρντ: Ιστορικά υψηλές οι αυξήσεις των μισθών. Το 2025 ο πληθωρισμός στο 2%

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης, παρά το περιβάλλον ύφεσης και και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να μην παρουσιάζει κανένα πραγματικό σημάδι εξασθένησης», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέδριο στο Μαρακές. «Οι αριθμοί που βλέπουμε τόσο όσον αφορά την πραγματική συμμετοχή στην ανεργία όσο και την ανεργία σε ονομαστικούς αριθμούς είναι αρκετά εντυπωσιακοί».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ο βασικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αύξηση των μισθών είναι «ιστορικά υψηλή».
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνος για να ελεγχθούν οι τιμές καταναλωτή. «Ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε πως «η αύξηση των μισθών βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα».
Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τη ζήτηση και η επίμονα χαμηλή ανεργία είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να κολλήσει πάνω από τον στόχο, καθώς οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την από τις καλύτερες μισθολογικές αυξήσεις των τελευταίων ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *