Οικονομικές προεκτάσεις της νίκης Ερντογάν

Την Κυριακή, 28 Μαΐου του 2023, στις επαναληπτικές εκλογές της Τουρκίας, επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλα αυτά, ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια άνοδος σε βασικά οικονομικά νούμερα, εντούτοις η λίρα της Τουρκίας αποδυναμώθηκε καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τον νικητή πρόεδρο θα ήταν η αντιμετώπιση της κλονισμένης οικονομίας της χώρας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια και έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος δεν μπορούν να συνεχιστούν. Η λίρα κυμάνθηκε γύρω από τα χαμηλά ρεκόρ τη Δευτέρα, μετά την υπέρβαση των 20TL προς ένα δολάριο ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Η τρέχουσα πολιτική στάση έχει καταστεί μη βιώσιμη», δήλωσε ο Liam Peach στην Capital Economics στο Λονδίνο. «Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με πολύ χαμηλά επιτόκια, πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και καύση κάθε είδους συναλλαγματικών αποθεμάτων για πολύ περισσότερο».

Τα αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά περίπου 27 δισ. δολάρια φέτος, καθώς η χώρα προσπάθησε να στηρίξει τη λίρα και να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ.
Ωστόσο, τα καθαρά αποθεματικά, ένα ποσοστό που αφαιρεί τις υποχρεώσεις, είναι στην πραγματικότητα μηδενικά και βαθιά αρνητικά όταν εξαιρούνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα που έχουν δανειστεί από το τοπικό τραπεζικό σύστημα.
Αλλά αμέσως μετά την εξασφάλιση της νίκης του στον δεύτερο γύρο της Κυριακής με 52%, ο Ερντογάν επέμεινε ότι θα διατηρήσει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, παρόλο που ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος πάνω από το 40%
Εκτός όμως από το μεγάλο ύψος του πληθωρισμού, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το μεγάλο έλλειμμα στον δημόσια οικονομικά.
Ωστόσο, ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να αντλήσει νέα χρηματοδότηση από συμμάχους στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι κράτη του Κόλπου που δεν κατονομάστηκαν συνεισέφεραν κεφάλαια για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών της Τουρκίας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ερντογάν πιθανότατα θα λάβει μια βραχυπρόθεσμη ώθηση από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του καλοκαιριού που τείνουν να μειώσουν τις πιέσεις στα οικονομικά της χώρας. Ο τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης Bist 100, ο οποίος ενισχύθηκε από τους ντόπιους που αναζητούν καταφύγιο από τον υψηλό πληθωρισμό, εκτινάχθηκε επίσης περισσότερο από 4% χθες, τη Δευτέρα.
Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί να διορίσει μια νέα οικονομική ομάδα, φέρνοντας πίσω ονόματα που είναι γνωστά στους ξένους επενδυτές.

Με τις εκλογές να έχουν δώσει ισχυρή πολιτική δύναμη στον ίδιο τον Ερντογάν, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη σύνθεση της οικονομικής ομάδας. Αλλά οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να διατηρήσει τα επιτόκια πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και μετά. Και αρκετοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να είναι πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος των κεφαλαίων και σοβαρή φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Νίκος Παπανδρέου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *