Θα αποφύγει τη χρεοκοπία ο Τζο Μπάιντεν

Ο αγώνας για το ανώτατο όριο του χρέους μετατοπίζεται στο Κογκρέσο καθώς οι νομοθέτες προετοιμάζονται για τις πρώτες ψηφοφορίες
Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για μια έντονη εβδομάδα διαμάχης για να τελειώσει η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, αφού οι αμερικανοί νομοθέτες και ο Λευκός Οίκος κατέληξαν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής το Σαββατοκύριακο για να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία εντός ημερών.

Το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο για την εξέταση της νομοθεσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί προκλητικό δεδομένου ότι η επιτροπή περιλαμβάνει αρκετούς Ρεπουμπλικάνους που ενδέχεται να επιχειρήσουν να την εμποδίσουν.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του πρόκειται να έρθει με ψηφοφορία στη Βουλή που αναμένεται την Τετάρτη. Θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες στη Γερουσία και ενδέχεται να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλούσε με μέλη του Κογκρέσου σε καθημερινή βάση πριν από την ψηφοφορία και ενημερωνόταν αρκετές φορές την ημέρα για την πρόοδο προς την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Οι νομοθέτες έχουν λίγα περιθώρια για λάθη. Εάν η νομοθεσία δεν θεσπιστεί έως τις 5 Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους, κάτι που οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι ρυθμιστικές αρχές και η Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι καταστροφή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα αρνητικά αποτελέσματα θα ταρακούνησουν τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες, βυθίζοντάς τις ενδεχομένως σε ύφεση.
Το νομοσχέδιο αυξάνει το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια. Οι μη αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν σταθερές το οικονομικό έτος 2024 και ενδέχεται να αυξηθούν μόνο κατά 1% το επόμενο έτος. Το αίτημα για τον αμυντικό προϋπολογισμό του Μπάιντεν θα παραμείνει αμετάβλητο.

Ο αντίκτυπος του νομοσχεδίου στην οικονομία των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στα τέλη του 2024, αλλά θα παραμείνει «διαχειρίσιμος. «Υπάρχει ακόμα κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το νομοσχέδιο θα περάσει και τα δύο σώματα με την πρώτη προσπάθεια», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Βόρειας Αμερικής στην Capital Economics. «Αλλά αν δεν συμβεί, υποπτευόμαστε ότι μια πιο ανησυχητική αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα θα περάσει λίγο μετά».
Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες και ο Λευκός Οίκος πιέζουν να στηρίξουν την υποστήριξη από σημαντικούς κύριους νομοθέτες για το δικομματικό σύμφωνο.
Επιχειρηματικές ομάδες επευφημούσαν τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και προέτρεψαν τους νομοθέτες να τον εγκρίνουν γρήγορα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική καταστροφή.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Τζέι Τίμονς δήλωσε ότι, «Όπως είπαμε από την αρχή, η αθέτηση πληρωμών του χρέους μας θα δημιουργούσε οικονομικό χάος, βλάπτοντας τους εργαζομένους στη μεταποίηση και τις οικογένειές τους και θέτοντας σε κίνδυνο την ηγεσία μας στον κόσμο.

Νίκος Παπανδρέου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *