Κορυφαίος αξιωματούχος της Fed δεν βλέπει «επιτακτικό» λόγο να περιμένει για μια νέα αύξηση των επιτοκίων

Νίκος Παπανδρέου

Ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας των Η.ΠΑ. είπε ότι δεν υπάρχει κανένας «επιτακτικός» λόγος να περιμένουμε πριν από την εφαρμογή νέας αύξησης των επιτοκίων, εάν τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Loretta Mester, πρόεδρος της Cleveland Fed, αντέκρουσε τις πρόσφατες προτάσεις ορισμένων πολιτικών που υποστήριξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να παραιτηθεί από την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

«Δεν βλέπω πραγματικά έναν επιτακτικό λόγο για παύση – δηλαδή να περιμένετε μέχρι να λάβετε περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσετε τι να κάνετε», είπε.

Η συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών ηγετών του Κογκρέσου σχετικά με το όριο δανεισμού των ΗΠΑ «ανακουφίζει από ένα μεγάλο κομμάτι της αβεβαιότητας για την οικονομία», πρόσθεσε. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, με την πρώτη ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα σχόλια της Mester έρχονται εν μέσω διχασμών μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων, με ορισμένους αξιωματούχους να υπαινίσσονται μια παύση τον Ιούνιο πριν ξεκινήσουν εκ νέου σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν η οικονομική εικόνα γίνει σαφέστερη. Εν τω μεταξύ, άλλοι υποδεικνύουν ότι η Fed μπορεί να μην χρειαστεί να πιέσει περαιτέρω.

Ωστόσο, η Mester υποστήριξε ότι η τράπεζα θα έπρεπε πάντα να λειτουργεί με κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την τροχιά της οικονομίας και είπε ότι πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει μόνο όταν οι κίνδυνοι του να κάνουμε πολύ λίγα ισοσκελίζονται με το να κάνουμε πάρα πολλά.

Ο μόνος λόγος για να παραλείψουμε την αύξηση των επιτοκίων, όταν είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη σύσφιξη θα ήταν η ακραία αστάθεια της αγοράς ή κάποιο άλλο σοκ, είπε η Μέστερ, όπως μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Η Μέστερ είπε ότι θα μπορούσε ακόμα να επηρεαστεί από στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις 2 Ιούνη, καθώς και από την επόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό, η οποία θα δημοσιευθεί μόλις οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ συνέλθουν για τη διήμερη συγκέντρωση τους που αρχίζει στις 13 Ιουνίου.

Ωστόσο, η Mester, ένας από τους πιο επιθετικούς περιφερειακούς προέδρους, σημείωσε ότι ήταν απογοητευμένη από την πρόοδο στον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές μέχρι στιγμής.

«Απλώς πιστεύω ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε παραπέρα», είπε. «Σε αυτό το σημείο, δεν βλέπω απαραιτήτως έναν επιτακτικό λόγο ότι δεν θα θέλαμε να κάνουμε άλλο ένα μικρό βήμα για να αντιμετωπίσουμε κάποια από αυτήν την πραγματικά ενσωματωμένη, επίμονη πληθωριστική πίεση».

Τα σχόλιά της σηματοδοτούν την τελευταία παρέμβαση στην τεταμένη συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων για το αν η Fed έχει πιέσει την οικονομία αρκετά για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Μετά τη σειρά ανοδικών επιτοκίων, το επιτόκιο των Fed Funds κυμαίνεται πλέον μεταξύ 5% και 5,25%. Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι αυτό το επίπεδο θα σήμαινε την κορύφωση της εκστρατείας σύσφιξης.

Πολλά μέλη της Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α. με δικαίωμα ψήφου εξέφρασαν πρόσφατα τον σκεπτικισμό τους σχετικά με την ανάγκη για επικείμενη παύση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Jay Powell άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι υποστήριξε μια παύση, δείχνοντας τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων που έχει εφαρμόσει η Fed. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή θα ενισχύσει τις οικονομικές συνθήκες και στην πραγματικότητα θα κάνει μέρος της δουλειάς της κεντρικής τράπεζας γι’ αυτό.

«Φτάνουμε στο πραγματικά δύσκολο κομμάτι εδώ για το πώς αξιολογούμε τις ανταλλαγές», είπε η Mester. «Διαφορετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς αξιολογούν τα πράγματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *