Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές υποχωρούν λόγω των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση στην Κίνα

Νίκος Παπανδρέου

Με το άνοιγμα των αγορών, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα την Τετάρτη, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές έστρεψαν ξανά την προσοχή τους στα οικονομικά δεδομένα, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ψηφίσει για το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους.

Ο Stoxx 600 στην Ευρώπη υποχώρησε 0,3%, ο γερμανικός Dax έχασε 0,4%, ο γαλλικός Cac 40 έπεσε 0,6% και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,3% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές.

Οι τοπικές χρηματαγορές οδηγήθηκαν χαμηλότερα από την Ασία, όπου ο κινεζικός δείκτης CSI 300 υποχώρησε 1% αφού η κινεζική στατιστική αρχή ανέφερε συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο, αψηφώντας τους αναλυτές που περίμεναν επέκταση.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2%, φέρνοντας τον δείκτη αναφοράς περισσότερο από 20% χαμηλότερα από την πρόσφατη κορύφωσή του τον Ιανουάριο και στην περιοχή της bear market.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία στη Γαλλία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της χώρας επιβραδύνθηκε στο 6% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και ένα έτος, από 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η μέτρηση έπεσε επίσης κάτω από την πρόβλεψη του 6,4% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται γρήγορα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η Γερμανία και η Ιταλία πρόκειται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους για τον πληθωρισμό αργότερα μέσα στην ημέρα, με τα στοιχεία της ευρωζώνης να ανακοινώνονται την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια που παρακολουθούν τον δείκτη αναφοράς S&P 500 της Wall Street υποχώρησαν 0,3% και εκείνα που παρακολουθούσαν τον τεχνολογικό Nasdaq 100 μειώθηκαν κατά 0,4% πριν από το άνοιγμα της Νέας Υόρκης.

Οι κινήσεις ακολουθούν τις ασταθείς συναλλαγές στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές ανησυχούσαν αν το Κογκρέσο καταφέρει να περάσει τη συμφωνία ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα στις αρχές Ιουνίου.

Το δικομματικό νομοσχέδιο, που συμφωνήθηκε το Σάββατο, θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας για δύο χρόνια, αλλά πρέπει πρώτα να περάσει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *