Βρετανία: Υποχωρούν οι τιμές κατοικιών καθώς πιέζουν τα επιτόκια

Σε πτωτική πορεία επανήλθαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, με τον Εθνικό Οικοδομικό Σύνδεσμο (Nationwide Building Society) να προειδοποιεί ότι εντείνονται οι αντίθετοι άνεμοι για τους πωλητές ακινήτων.

Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών εμφάνισαν μηνιαία μείωση 0,1% μετά την άνοδο 0,4% του Απριλίου. Σημειώνεται ότι η μέση πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμενε οριακή άνοδο κατά 0,1%, ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση του Bloomberg οι οικονομολόγοι που απάντησαν στο πρακτορείο περίμεναν μεγαλύτερη πτώση κατά 0,5%.

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απότομη άνοδο στο κόστος των στεγαστικών δανείων, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, αυξάνοντας στα πονταρίσματα των traders στο ενδεχόμενο να συνεχίσει η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει τα επιτόκιά της.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Building Society εκτίμησε ότι “οι αντίθετοι άνεμοι στην αγορά κατοικίας φαίνεται ότι θα ενισχυθούν στο εγγύς μέλλον”.
“Τα επιτόκια προβλέπεται επίσης να παραμείνουν πιο αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάτι που εφόσον διατηρηθεί, πιθανώς θα ασκήσει εκ νέου ανοδική πίεση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία είχαν δείξει μία καθοδική τάση”, προσθέτει ο ίδιος.
Παρά την πτώση των τιμών πάντως σε εθνικό επίπεδο, οι κτηματομεσίτες ανέφεραν ότι η ζήτηση στο Λονδίνο – όπου τα ακίνητα είναι πιο ακριβά – παρέμεινε υψηλή.

“Ο Μάιος είχε μεγάλη δραστηριότητα στο κεντρικό Λονδίνο με διεθνείς αγοραστές, ειδικά από τη Μέση Ανατολή, να έρχονται στην πρωτεύουσα σε μεγάλους αριθμούς για να επωφεληθούν από την πρόσφατη χαλάρωση της αγοράς και να επενδύσουν εδώ μακροπρόθεσμα με ασφάλεια”, δήλωσε ο Oliver Fish, διευθυντής πρακτορείου πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *