Έρχονται 2 προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων – Στα σκαριά οι οδηγοί για «Αλλάζω συσκευή» και «φωτοβολταϊκά»

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η εξοικονόμηση ενέργειας για τις επιχειρήσεις και άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει την επεξεργασία του Οδηγού του προγράμματος για τον καθορισμό των κριτηρίων με τα οποία θα υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» για Επιχειρήσεις.

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα που δρομολογείται για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις, με πρώτο  το έργο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συμβάσεων στρατηγικής σημασίας.

Το ΥΠΕΝ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον Οδηγό του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», το οποίο σχεδιάζεται να προκηρυχθεί εντός του επόμενου μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων  ώστε έως τα τέλη του έτους να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των ωφελούμενων.

Τα κονδύλια για το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως φορέας υλοποίησης έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ ενώ δικαιούχοι αναμένεται ότι θα είναι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Για να μειωθεί όμως ο αριθμός τους, πιθανώς το πρόγραμμα θα περιορίσει τις ωφελούμενες βιομηχανίες στους κλάδους  της μεταποίησης.

Ωστόσο θα προβλέπεται η επιδότηση μόνο συστημάτων με μπαταρία ώστε οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και η πράσινη ενέργειας που περισσεύει να αποθηκεύεται για άλλες ώρες του 24ώρου, πιθανότατα βραδινές, οπότε τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν.

Τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Αλλάζω συσκευή» έχει συνολικό προϋπολογισμό 189 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ, αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αντικατάσταση παλαιού ενεργοβόρου εξοπλισμού με σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικότερο.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ τα υπόλοιπα 99 εκατ. ευρώ θα είναι ιδιωτική συμμετοχή.

Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, και στόχο έχει να συμβάλει ώστε μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να λάβουν οικονομική στήριξη για να προμηθευτούν εξοπλισμό για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Τα κριτήρια του προγράμματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *